Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

‘Blauwe hap’ bij Stichting Veteranen Oost Nederland

J april 2018 om 17:30 tot 21:00

€10

Eefde – Op zaterdag 28 april organiseert Stichting Veteranen Oost Nederland (SVON) een ouderwetse ‘blauwe hap’ in het Veteranen Ontmoetingscentrum Detmerskazerne in Eefde. Voor een kleine bijdrage kunnen gasten vanaf 17.30 uur aanschuiven en met andere veteranen, ex-dienstplichtigen en/of zijn of haar thuisfront genieten van een echte ‘Blauwe Hap’. Onder het genot van muziek (op groot scherm) van o.a. de Veteranen Top 50 of nummers van uitzendingen op verzoek is mogelijk.

Blauwe Hap
Officieel is de ‘Blauwe Hap’ een Indonesische rijsttafel die elke woensdag op schepen en bij walinrichtingen van de Koninklijke Marine voor de Nederlandse militairen werd geserveerd. Deze traditie begon al in begin negentiende eeuw. Later werd deze traditie overgenomen door de gehele krijgsmacht. Tegenwoordig is de ‘Blauwe Hap’ te vinden op de woensdag in o.a. de restauratie van elke kazerne (Landmacht), luchtmachtbasis (Luchtmacht) of walinrichting of schip (Marine). De term komt uit voormalig Nederlands-Indië waar onze militairen in die tijd gestationeerd waren. Daar kregen ze eten dat in de eetzalen werd bereid. De borden en de schorten van de koks werden gewassen in hetzelfde water. Hierdoor werden de borden blauw en ontstond de term ‘blauwe hap’. De term is dus niet, zoals veel mensen denken, een hint richting de huidskleur van anderen.

‘’Omdat wij van SVON veteranen, ex-dienstplichtigen en/of thuisfront zich graag thuis willen laten voelen op onze ontmoetingscentra, hebben wij gekozen voor wederom een herkenbare en heerlijke ‘Blauwe Hap’. Naast lezingen en dus een ‘’etentje’ met andere mensen, willen wij in de toekomst meer van dit soort evenementen organiseren, aldus veteraan en vrijwilliger Niels van Bockel’’.

Opgave
Veteranen, ex-dienstplichtigen, thuisfront en/of andere geïnteresseerden kunnen zich opgeven voor 24 april op het e-mailadres: esthervandijk@svon.nl. Vermeld dan duidelijk met hoeveel personen u komt.
Eigen bijdrage is € 10,- per persoon inclusief 2 drankjes. VOC  Detmerskazerne, Kazerneplein 6, 7211 BM Eefde. VOC geopend vanaf 12:00 uur. Aanvang Blauwe Hap 17:30 uur. Parkeren voor de deur is gratis (binnenplaats).

Gegevens

Datum:
J april 2018
Tijd:
17:30 tot 21:00
Kosten:
€10
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , ,
Website:
www.svon.nl

Organisator

SVON

Locatie

VOC Detmers
Kazerneplein 6
Eefde, Gelderland 7211BM Nederland
+ Google Maps
Website:
www.svon.nl