Skip to content

Interview met Robin van Fivefiveout

Five five out: vijf marathons in vijf dagen

Vijf marathons lopen in vijf dagen, het is wat Robin Imthorn gaat doen. Hij wil daarmee aandacht vragen voor mentale gezondheid en oproepen om erover te praten. Alles komt samen in de term ‘five five out’, die veel gebruikt wordt door mariniers. De term betekent dat je iemand perfect verstaat, waarmee de cirkel van zijn missie rond is.

Robin is militair bij het Korps Mariniers en heeft al diverse uitzendingen gedraaid als hij in 2009 naar Afghanistan gaat. Meerdere incidenten zorgen ervoor dat hij mentaal een klap oploopt, maar de trigger vormt een ongeval met een IED, een bermbom. Zijn sergeant raakt zwaargewond en Robin verricht levensreddende handelingen. Het is de trigger om PTSS, posttraumatisch stresssyndroom te ontwikkelen. Dat komt er pas in 2019 uit. Als hij ontspannen is, op Aruba zit voor werk en zijn eerste kind net geboren is barst de bom. Maar al veel eerder is te merken dat het niet goed gaat. “Het was al langer een lijn naar beneden, dat zag de thuissituatie ook. Mijn vrouw merkte op dat ik negatief was, nergens zin in had en dat ik confrontaties zocht met iedereen. Op dat moment zag ik het zelf niet.” Het was ook zijn vrouw die opmerkte dat hij wel eens PTSS kon hebben, maar daar wilde Robin niet aan. “Uiteindelijk ben ik toch gaan zoeken en zag ik dat het niet goed was. Pas toen kwamen de hallucinaties, de paniekaanvallen en de blessures omdat je veel te destructief aan het sporten bent.”

De stap naar de huisarts om daar hulp te vragen was geen moeilijke, dat kwam daarna pas. “We moesten terug naar Nederland, vervolgens moest ik hier overal zelf achteraan. Dat is heel zwaar, zeker als je mentaal niet goed in je vel zit.” Ondanks dat zet Robin door en komt hij er stukje bij beetje bovenop. Hij deelt zijn verhaal steeds vaker en merkt dat de eerste stap zetten ervoor zorgt dat anderen hun verhaal ook gaan delen. “Wat ik nu probeer te pushen is ‘vertel je verhaal, dan komt de ander er vanzelf mee.’ Het ritje naar de psycholoog moet hetzelfde zijn als het ritje naar de fysio”, trekt hij de vergelijking tussen een fysieke en een mentale blessure.

Overwinning na alle rompslomp
Sporten hielp hem om de boel op een rijtje te krijgen. “Ik kwam mentaal weer in een goede zone, ook tijdens het lopen. Dat was daarvoor wel anders.” Tijdens een lange duurloop ontstond het idee om er meer mee te gaan doen. “Ik zou een wedstrijd van 35 kilometer lopen, maar die werd afgelast. Alleen: als ik die afstand kan lopen, dan kan ik misschien ook wel vijftig kilometer lopen.” Hij besloot het te proberen. “Na veertig kilometer stortte ik in, maar ik heb het toch uitgelopen. Dat was een overwinning na alle rompslomp.” Van daaruit ontstond het plan om marathons te gaan lopen. “Als ik er drie bedenken kan, dan doe ik er vijf. Want ik weet niet of ik dat haal, ik zocht die extra uitdaging om mensen te laten zien waar ik vandaan kom en wat ik nu kan, om hen wellicht ook te helpen.”

Het plan bedenken is een, het uitvoeren is een tweede. “In januari ben ik begonnen. Ik heb een site gebouwd en een Instagrampagina aangemaakt. Die had binnen een maand dertienhonderd volgers. Ik dacht dat dat de top was, maar inmiddels zijn het er vijfduizend.” Naast online aandacht, moest er offline ook getraind worden. “Ik ben toen overgestapt van drie keer in de week naar vier keer plus krachttraining. Mijn looptrainer Evert Scheltinga heeft me al eerder begeleid en verwachtte al dat ik kwam. Hij vond het haalbaar en vanaf toen zijn we gaan bouwen, per maand steeds een beetje meer. Dankzij hem heb ik het gered.” De intensieve trainingen hebben flinke impact op het leven van Robin. “Ik heb geen ideale voorbereiding. Er is net een tweede kindje geboren en het werk gaat ook gewoon door. Als ze daar vragen wat ik na het werk ga doen, dan zeggen ze gelijk al ‘lopen zeker?’’, zegt hij met een lach. Tijdens het werk trainen gaat niet, dus past hij zijn schema aan. “Ik ben soms op veldweken en dan sta ik om vier uur op. Snel eten, en dan lopen. Na het douchen ga ik aan het werk.” Zijn collega’s weten waarom Robin dit doet. “Ik heb tegen die jongens ook m’n verhaal verteld. Ze verklaren me voor gek, maar ze vinden het allemaal wel heel vet dat ik het doe en ook moedig dat ik m’n verhaal deel.”

‘Doelen passen bij me’
Robin loopt niet voor niks. Hij heeft drie goede doelen uitgekozen om het geld dat hij met zijn marathons ophaalt aan te schenken. Een daarvan is Surfivor. “ Zij gaan surfen met militairen en veteranen met PTSS, het is een soort surftherapie. Een dagje eruit op de golven, lekker bezig zijn.” Het tweede doel is de stichting PTSS. “Zij organiseren een langere tour door Afrika, ook om het thuisfront lucht te geven en het derde doel is Commando & Family support. Dat is opgericht door het KCT en zij handelen snel en buiten de kaders om wanneer dat nodig is.” Robin illustreert dat met een voorbeeld. “Laatst had iemand zijn auto in de prak gereden, het ging al niet zo goed met hem, maar toen hebben zij ervoor gezorgd dat hij toch een nieuwe auto kreeg zodat hij naar de psycholoog kan.” Hij heeft bewust voor deze drie stichtingen gekozen. “Ze passen bij me door wat ze doen: het snelle handelen, een stukje sport, een stukje rust.”

De teller met donaties loopt intussen door. Robin heeft bijna 10.000 euro binnen en daar komen nog diverse bedragen bij. “De 20.000 gaan we wel halen.” Maar dat geld, daar is het hem niet alleen om te doen. “Ik hoop dat als mensen mijn verhaal zien, ze niet alleen denken ‘wow wat goed’, maar dat ze ook zien dat het goed is om erover te praten.” Daarom wil hij na het lopen doorgaan met het vertellen van zijn verhaal. “Ik weet nog niet wat, die marathons zijn een middel. Misschien doe ik daarna weer wat anders. Ik ga wel rustiger aan doen, want thuis is er ook nog en die denken anders ook ‘oh shit, daar gaan we weer.’” Duidelijk is al wel dat er in ieder geval nog een documentaire gemaakt wordt.

Kazernes en musea
Robin start vrijdag 18 juni met zijn eerste marathon. “Ik begin op de Mariniersbrug in Amsterdam, bij het Marineterrein. Dat vond ik wel toepasselijk.” De eerste dag brengt hem naar de Bernhardkazerne in Amersfoort. Op zaterdag loopt hij vanaf daar via Doorn naar Ede. “Doorn is belangrijk, want het is de basis van de veteranen en de Marinierskazerne is daar.” Vanuit Ede loopt hij de volgende dag via het oorlogsmuseum in Oosterbeek over de John Frostbrug in Arnhem naar Nijmegen. Zondag vertrekt hij vanuit de kazerne in Oirschot via Gilze Rijen naar de KMA in Breda en op 22 juni eindigt Robin op de Van Gendtkazerne in Rotterdam. Onderweg wordt hij gesteund. “Op de kazernes weten ze dat ik langskom en ik heb mensen die mee lopen. Natuurlijk hoop ik dat er ook wat mensen langs de route staan. Spontaan mee lopen kan ook, maar meldt je dan wel even bij de supportgroep die mee is, want het kan zijn dat ik er geen behoefte aan heb op dat moment.” Tijdens de marathons is Robin te volgen. “De supportgroep neemt mijn Instagram over en zal een paar keer live gaan. Zij plaatsen ook posts en ik ben live te volgen via GPS. Misschien dat ik ’s avonds nog een keer een Q&A doe, maar voor mij zullen die dagen vooral in het teken staan van lopen en herstellen.”

Doneren kan via zijn site: https://www.geef.nl/nl/actie/vijf-marathons-in-vijf-dagen-voor-geestelijke-gezondheid/donateurs
Robin volgen doe je hier: https://www.instagram.com/fivefive.out/

Back To Top